Ova internetska stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. :)

Ukoliko ne promijenite postavke vašeg internet preglednika, podrazumijeva se da se slažete s njihovim korištenjem.

Razumijem

Bez ulaganja u pozitivnu poduzetničku kulturu i dugoročna partnerstva ne možemo očekivati razvoj i inovacije

Split, 10. Lipanj 2016.

Ispis E-mail

Javna ulaganja u sustav inoviranja u Hrvatskoj do danas nisu polučila mnogo rezultata, pogotovo ne onih koji bi poslužili kao katalizator za daljnji razvoj. Nedostatak sistemskog pristupa i promišljenih politika rezultirali su maksimalnom disperzijom sredstava koja su u pojedinim slučajevima bez obzira na dobre rezultate u nedostatku kontinuiteta sustavne podrške jednostavno izgubljena.

U sklopu projekta PACINNO početkom lipnja održana je Konferencija o javnim politikama na Sveučilištu u Rijeci. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici ključnih ministarstava za razvoj gospodarstva te poticanje istraživanja i komercijalizacije te mnogobrojni poduzetnici i znanstvenici. Uz predstavnike Ministarstva gospodarstve i Ministarstva poduzetništva i obrta konferenciju je otvorio zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Mr. sc. Hrvoje Šlezak.

Nikola Balić iz Ureda za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu (UTT) moderirao je prvu panel sekciju na temu “Akademsko poduzetništvo i transfer tehnologije u Jadranskoj regiji: kako potaknuti komercijalizaciju istraživačkih rezultata akademske zajednice?”. Panel diskusija započela je pozitivnom impresijom Demo dana koji je prethodio konferenciji i na kojem su mladi startup timovi iskreno prezentirali svoje poduzetničke poduhvate. Balić, kao član žirija Demo dana, uveo je panel sa zadatkom svim prisutnima da potaknu stvaranje kritične mase željnih novih poduzetnika te transparentnog sustava koji će kvalitetno usmjeravati njihove projekte u začecima.

Prof. dr. sc Sunčica Oberman Peterka, prodekanica Ekonomskog fakulteta u Osijeku, započela je raspravu istaknuvši kako je percepcija poduzetnika u Hrvatskoj izrazito negativna te na dnu ljestvice u raznim mjerenjima, što predstavlja golem izazov u motivaciji mladih na poduzetnički iskorak. Sve institucije u suradnji s medijima moraju sagledati širu sliku te isticati sve uspješne poduzetnike podjednako stvarajući pozitivnu atmosferu. Prof. dr. sc Mario Vražić, prodekan FER-a, naglasio je kako postoji infrastruktura dostupna svima zainteresiranima za pokretanje inovativnih projekata, no rupama u sustavu kontinuirano se stvara jaz između akademske zajednice i tržišta rada koje često ne prepoznaje njihovu stručnost.

Kao poduzetni znanstvenik prof. dr. sc Miroslav Vrankić nadovezao se na sve prethodno rečeno iznoseći svoja iskustva u akademskom poduzetništvu te očekivanja razvoja sustava podrške koji bi nadomjestio nužna znanja i vještine te olakšao upuštanje u poduzetničke poduhvate. Dr. sc. Danica Ramljak, stručnjakinja za znanost i inovacije i viša savjetnica uprave MZOS-a, prestavila je zaključke nedavne konferencije Svjetske banke u Splitu te plan Ministarstva za sistematiziranje aktivnosti transfera tehnologije, umrežavanje postojećih UTT-ova i osiguravanje kontinuiranog financiranja kao odgovor na sve spomenute izazove.

Direktor Step Ri znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci Boris Golob mag. ing. zaključio je panel naglašavajući kako je suradnja akademske zajednice s gospodarstvom danas nužna i nije više stvar izbora. Jedna od glavnih prepreka je komunikacijska barijera između dviju strana te je prioritet razviti snažan sustav podrške bilo u obliku UTT-ova ili drugih potpornih institucija koji bi kroz formiranje dugoročnih partnerstava fokus usmjerili u društveni i znanstveni napredak.

PACINNO konferencija o javnim politikama dotaknula se aktualnih društvenih i poduzetničkih pitanja o kojima se treba više i glasnije govoriti. Akademska zajednica i tržište moraju biti sistemski povezani kako bi se potaknula pozitivna razvojna i provedbena klima koja mora uključivati znanstvenike i poduzetnike podjednako, a samo posjed infrastrukture bez djelovanja u njoj za navedeno nije dovoljan. PACINNO projekt kao i sama konferencija dokazala je kako treba misliti globalno, a djelovati lokalno za društveni boljitak koji će na kraju rezultirati inovacijama i rastom.

Podijeli na društvenim mrežama