Ova internetska stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. :)

Ukoliko ne promijenite postavke vašeg internet preglednika, podrazumijeva se da se slažete s njihovim korištenjem.

Razumijem

Došli ste do novog otkrića i želite ostvariti kontakt s partnerima u industriji te saznati sve o intelektualnom vlasništvu (patentima, licencama, autorskim pravima, ...)?

Informirajte se o raspoloživim mogućnostima financiranja i pronađite partnere za prijavu projekata.

Želite znati više o raspoloživom znanju i tehnologijama ili ste zainteresirani za suradnju sa znanstvenicima na vašim razvojnim projektima?

Trebate međunarodnog partnera za realizaciju vašeg projekta?

Europska poduzetnička mreža (EEN) najveća je europska potporna organizacija za male i srednje poduzetnike. Namijenjena je svima koji žele pronaći strane partnere te ostvariti poslovnu suradnju izvan Hrvatske.

Besplatna promocija Pretraži bazu tehnologije

Rektor Anđelinović potpisao projekte komercijalizacije rezultata istraživanja ukupne vrijednosti 1,7 milijuna kuna

Split, 14. Srpanj 2016.

Transfer tehnologije, odnosno proces pretvaranja znanja i rezultata znanstvenih istraživanja u korisne proizvode i usluge jedna je od misija Sveučilišta u Splitu jasno definirana i u strateškim dokumentima Sveučilišta. Sve aktivnosti komercijalizacije rezultata znanstvenih istraživanja na Sveučilištu provodi Ured za transfer tehnologije.

Na temelju rezultata znanstvenih istraživanja koji imaju obećavajući tržišni potencija UTT je osmislio i izradio projektne prijedloge na temelju kojih je osigurano financiranje iz zajma Svjetske banke kroz program agencije HAMAG-BICRO. Trenutno su u provedbi 4 projekta čija je ukupna vrijednost 1.689.550,38 kn. Sveučilište svoj doprinos daje kroz angažman zaposlenika UTT-a koji su voditelji svih projekata i zaduženi su za provedbu i upravljanje projektom te aktivnosti vezane uz prijenos znanja i tehnologije.

Riječ je o projektima koji su rezultat znanstvenog rada istraživača s nekoliko sastavnica Sveučilišta. Projekt „Ekološko rješenje za zdravije pčelinjake“ istraživačke grupe sa Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje na čelu s dr.sc. Ivanom Toljem. Oni su svoje ekspertize iz termodinamike upotrijebili za razvoj prototipa uređaja za suzbijanje štetočinje Varroa spp. koje su sposobne uništiti cijelu pčelinju zajednicu ako se ne tretiraju preventivno, pravovremeno i s adekvatnim sredstvima. 

Još jedan projekt s FESB-a je inovacija proizašla iz doktorske disertacije dr.sc. Ante Kristića koji je član istraživačke grupe prof.dr.sc. Julija Ožegovića koji su razvili Uređaj sa samopodesivim protokolom pristupa mediju koji rješava problem smanjenje kvalitete pristupa internetu korištenjem bežičnih mreža prilikom spajanja velikog broja korisnika.

Zavoda za integrativnu fiziologiju Medicinskog fakulteta na čelu s prof.dr.sc. Željkom Dujićem temeljem dugogodišnjeg analize reakcije ljudskog organizma u različitim okolišnim uvjetima, posebice ronjenja s komprimiranim zrakom i na dah, razvili su algoritme za poboljšanje sigurnosti ronjenja. Projektom se planira razvijene algoritme ugraditi u inovativna ronilačka računala čijom bi se upotrebom osim poboljšanja sigurnosti smanjili i negativni utjecaji ronjenja na organizam.

„Automatsko snimanje i verifikacija uzoraka u mehanici stijena“ naziv je projekta s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije koji je nastavak BICRO Proof of Concept projekta doc.dr.sc. Nataše Štambuk Cvitanović u kojem je razvijen prototip uređaja za ispitivanje pravilnosti uzorka stijene. Svrha ovog projekta je komercijalizacija inovativnog proizvoda koji će uvelike ubrzati proces i kvalitetu snimanja i verifikacije uzoraka intaktnih stijena.

Predviđeno trajanje projekata je između 12 i 15 mjeseci, a očekivani krajnji rezultat je pronalazak partnera i potpisivanje ugovora o licenciranju proizvodnje i prodaje uređaja što bi trebalo dati poticaj i drugim znanstvenicima da svoja istraživanja usmjere prema gospodarstvu kako bi bio što veći broj uspješnih projekata koji su našli svoju primjenu izvan sveučilišta. 

 

Podijeli na društvenim mrežama