Ova internetska stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. :)

Ukoliko ne promijenite postavke vašeg internet preglednika, podrazumijeva se da se slažete s njihovim korištenjem.

Razumijem

Intelektualna kreacija kada se zaštiti postaje intelektualno vlasništvo

Sveučilišta osim svoje primarne uloge u obrazovanju veliki dio svog vremena i resursa posvećuju istraživačkom radu, rezultat čega je intelektualna kreacija, koja kada se zaštiti postaje intelektualno vlasništvo. Intelektualno vlasništvo predstavlja vrlo vrijedno i važno nematerijalno dobro, a u današnje vrijeme jedan je od glavnih pokretača mnogih uspješnih tvrtki, institucija i sveučilišta. Iako u fizičkom smislu neopipljivo ima sve karakteristike imovine i ukoliko se njime pravilno upravlja može donijeti značajnu financijsku dobit i prestiž u odnosu na konkurente. U donošenju politika upravljanja intelektualnim vlasništvom za sveučilišta je iznimno važno pronaći ravnotežu između potencijala za komercijalizaciju i njihovog integriteta kao znanstvenih i istraživačkih institucija.

Kako bi se moglo komercijalno iskorištavati intelektualnu kreaciju potrebno ju je zaštiti. Oblik zaštite kao i način komercijalizacije ovise o obliku nastalog intelektualnog vlasništva. Patentom se štiti izum, odnosno novo rješenje nekog tehničkog problema, a može se odnositi na proizvod, proces ili primjenu. Autorsko pravo štiti originalni kreativni ili umjetnički izričaj, a odnosi se na znanstvena istraživanja, znanstvene i stručne radove, skladbe, slike, filmove i dr. Žig služi za zaštitu proizvoda ili usluga te njihovo razlikovanje od konkurenata, a industrijskim dizajnom se štiti vanjski izgled nekog proizvoda. Pojedine aspekte ili svojstva nekog proizvoda moguće je zaštititi kroz jedan ili više raznih oblika intelektualnog vlasništva, koji se međusobno nadopunjuju.

Transfer tehnologije je proces pri kojem se izum ili intelektualno vlasništvo, proizašlo iz znanstvenih istraživanja, zaštičuje, procjenjuje se njegova komercijalna vrijednost te se licencira gospodarstvu koje ga stavlja na tržište. Transfer tehnologije shvaća se kao komercijalizacija izuma koji je nastao kao rezultat istraživačkog rada.

Zaposlenici UTT-a stoje Vam na raspolaganju za sva pitanja i rado će Vas savjetovati i uputiti, te obaviti preliminarnu pretragu stanja tehnike. Naša preporuka je da svakako iskoristite ovu priliku.