CBRO – ‘’prijatelj mora’’ za uzorkovanje mikroplastike

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

Studenti Sveučilišta u Splitu, Antonija Buzov (Ekonomski fakultet), Petra Kundid, Andro Rudan (Sveučilišni odjel za studij mora) i Matej Radić (Pomorski fakultet), osmislili su uređaj za uzorkovanje mikroplastike iz mora. Nazvali su ga “CBRO”, što bi igrom početnih slova riječi i izgovora značilo “prijatelj mora”.

Ideja je nastala tijekom Ocean Hackathon natjecanja u čijoj organizaciji je sudjelovao Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu uz potporu Europske poduzetničke mreže. Edukacije i mentori koji su natjecateljima bili na raspolaganju tijekom cijeloga natjecanja, svojim su znanjem i iskustvom pomogli da što bolje uobliče svoju ideju. Kao rezultat nastao je CBRO, uređaja za čišćenje mikroplastike iz mora i oceana, kojim su osvojili treće mjesto i osigurali podršku i daljnje mentoriranje kroz edukacije i natjecanja.

Uređaj je zamišljen kao bespilotno površinsko vozilo kojim će se upravljati daljinski te će biti neovisan o napajanju zbog solarnih panela koji će uređaju davati potrebnu energiju. Uređaj će također imati sustav s manta mrežom koja će služiti za prikupljanje i zadržavanje uzorka mikroplastike putem filtracije morske vode. Na uređaju će se nalaziti sonari i sonde uz pomoć kojih će se moći mjeriti razni parametri bitni za daljnja unaprjeđenja samih istraživanja vezanih uz kvalitetu mora.

Ono što je možda najbitnije, potencijal CBRO-a prepoznat je i od strane investitora koji će osigurati sva potrebna sredstva za razvoj MVP-a (minimum viable product) i nastavak rada na uređaju. Također, dogovorena je suradnja na prvome istraživanju, odnosno CBRO će se po prvi put koristiti za uzorkovanje u sklopu istraživanja. Osim rješenja ovog problema, uloga ekipe CBRO-a je konstantno podizati svijest o mikroplastici, jer kako kažu, iako je već desetljećima problem, mnogi nisu svjesni težine problema. Svojim primjerom žele potaknuti ljude na održiviji način života koji će s vremenom dovesti do sve manjeg generiranja otpada, a samim time i nastajanja mikroplastike. Mnoge inicijative za sprječavanje ulaska plastike u mora i oceane već postoje, kao i inicijative za čišćenje makroplastike na površini mora, no mikroplastika često biva zanemarena. Stoga su odlučili da je krajnje vrijeme da se ovaj problem riješi, a opasnost ukloni. Ponosni smo na ekipu CBRO-a koja je dokazala da se uz rad i trud može doći do rješenja i inovacija koje će svojim radom pridonijeti istraživanjima i održivosti života u moru.

Poziv na događanje “FINNOvation meetEENg”

FINNOvation meetEENg je online b2b događanje za povezivanje inovativnih tvrtki koji organiziraju savjetnici najveće mreže podrške malim i srednjim poduzećima, Enterprise Europe Network – EEN.