Objavljena Europska ljestvica uspjeha u inovacijama – Hrvatska iznad prosjeka u svojoj kategoriji

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

Europska komisija objavila je najnoviju Europsku ljestvicu uspjeha u inovacijama (EIS-European Innovation Scoreboard) za 2023. godinu koja pruža usporedbu inovacijskih postignuća među zemljama EU, drugim europskim zemljama i zemljama izvan Europe.

Cilj ljestvice je procijeniti relativne snage i slabosti nacionalnih inovacijskih sustava i identificirati izazove s kojima se zemlje suočavaju. Rezultati su podijeljeni u četiri kategorije: lideri inovacija, jaki inovatori, umjereni inovatori i inovatori u nastajanju.

Hrvatska se i ove godine nalazi u grupi inovatora u nastajanju, zajedno sa Slovačkom, Poljskom, Latvijom, Bugarskom i Rumunjskom, te je postigla 69,6% prosjeka EU i ostvaruje iznadprosječne performanse u odnosu na prosjek kategorije inovatora u nastajanju. Svake godine sve se više smanjuje razlika u inovacijskom učinku Hrvatske u usporedbi s EU.

Jedan od čimbenika napretka Hrvatske je prisustvo projekta Enterprise Europe Network (EEN) kroz koji se pruža besplatna potpora poduzećima s ciljem promidžbe konkurentnosti i inovacija na lokalnoj i europskoj razini pa i šire. Enterprise Europe Network mreža sastavljena je od gotovo 600 partnerskih organizacija i institucija, pruža odlične kontakte i poveznice u 54 zemlje te povezuje preko 3.000 stručnjaka s područja poduzetništva, inovacija i transfera tehnologije.

Sveučilište u Splitu dio je EEN-a od 2008. godine te već 15 godina pruža besplatnu potporu i savjete malim i srednjim poduzećima, kao i istraživačkim institucijama i sveučilištima diljem Hrvatske vezano za poboljšanje njihovog poslovanja, inovacije, internacionalizaciju, intelektualno vlasništvo, pronalaske izvora financiranja, digitalizaciju, održivost i slično.

Kako biste iskoristili besplatne usluge EEN-a, ispunite kratki obrazac na poveznici i odaberite usluge koje želite – https://forms.gle/HuxaTCbcKjdmFSFU9

Za više informacija o metodologiji Europske ljestvice uspjeha u inovacijama, posjetite službene mrežne stranice Europske komisije.