Uz jednostavne alate napravite prve korake za održivije poslovanje

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

U današnjem svijetu, gdje se sve više prepoznaje potreba za održivim poslovanjem, poduzeća diljem svijeta pronalaze inovativne načine kako postati ekološki odgovorni i pridonijeti očuvanju našeg planeta. Mala i srednja poduzeća (MSP-ovi) su izuzetno važni za zdravlje i stabilnost globalne ekonomije: čine preko 95% svih poslovnih subjekata, generiranju prihode i zapošljavaju veliki broj ljudi, a osim toga imaju i društvene i ekološke utjecaje. Danas se MSP-ovi sve više suočavaju s pritiskom da mjere i upravljaju svojim utjecajem na okoliš i na taj način smanje pritisak na prirodno okruženje i ograničene resurse. Oni su sastavni dio lanca opskrbe gdje postoji rastuća potražnja za upravljanjem održivosti, kako od strane kupaca, tako i od dobavljača, posebno za MSP-ove koji žele osigurati ugovore s vladama ili većim tvrtkama.

Kako bi na što jednostavniji način potaknuli male i srednje poduzetnike da razmišljaju o pitanju održivosti i da poduzmu neke akcije prema održivijem poslovanju, kroz Enterprise Europe Network (EEN) razvijeni su alati koji MSP-ovima mogu pomoći u ovim aktivnostima: Planet Pivots i Sustainability Pulse. Ove inovativne inicijative pružaju poduzećima mogućnost da preuzmu aktivnu ulogu u održivosti, prateći trendove i stvarajući pozitivne promjene.

Sustainability Pulse – Jednostavan alat za procjenu održivosti

Sustainability Pulse kratki je upitnik koji omogućuje poduzećima jednostavnu procjenu njihove održivosti. Ovaj ‘user-friendly’ alat razvijen je s ciljem smanjivanja kompleksnosti procjene održivosti. Kroz samo 11 pitanja, poduzeća identificiraju ključne područja za poboljšanje i, uz pomoć EEN savjetnika, donose zaključke i odluke koje će ih usmjeriti prema održivijem poslovanju.

Korištenjem ovog jednostavnog alata možete dobiti sveobuhvatan pregled svojih trenutnih praksi i identificirati područja za poboljšanje, bez potrebe za opsežnim podacima ili dugotrajnim procesima.

Zašto koristiti Sustainability Pulse?

  • Pojednostavljena evaluacija: recite zbogom složenim i dugotrajnim evaluacijama. Sustainability Pulse pojednostavljuje proces, omogućujući vam da učinkovito procijenite svoje prakse održivosti. Brz je i jednostavan – samo 11 pitanja!
  • Uvidi u prakse i daljnje upute: Sustainability Pulse će vam pomoći da odredite prioritet inicijativama održivosti i napravite značajne promjene. Pružit ćemo vam detaljnu analizu vaših rezultata i pomoći vam da krenete dalje.
  • Benchmarking: razumijevanjem svojeg položaja u odnosu na druge možete postaviti realne ciljeve i poticati kontinuirano poboljšanje.

Provjerite svoj ‘Sustainability Pulse’ sada! LINK

P.S. Slobodno nam se javite ako trebate pomoć u ispunjavanju ankete ili je jednostavno želite ispuniti zajedno s nama.

Planet Pivots – Kroz igru s kartama do rješavanja problema

Naizgled samo igraće karte – ova inovativna ‘igra’ koristi koncept priče (story-telling) kako bi potaknula kreativno i održivo rješavanje problema. Planet Pivots je stvoren kako bi pomogao poduzećima i pojedincima da razmišljaju izvan okvira i pronađu inovativna rješenja za izazove održivosti. Ova jedinstvena kartaška igra kombinira snagu TRIZ metodologije s moćnom naracijom, stvarajući inspirativno okruženje za brainstorming i rješavanje problema.

Kako funkcionira Planet Pivots?

Planet Pivots koristi TRIZ metodologiju koja se temelji na prepoznavanju obrazaca u inovacijama i primjeni tih obrazaca na rješavanje novih problema. Planet Pivots koristi ovu metodologiju kako bi pomogao korisnicima da prepoznaju veze između problema i rješenja te razviju kreativne strategije koje će potaknuti održivost. Uz pomoć 4 seta različitih karata koje prikazuju probleme, resurse, alate i ideje. Svaka karta ima svoju priču koja povezuje problem s mogućim rješenjima. Kroz ovu interaktivnu ‘igru’, tvrtke se potiču da razvijaju kreativne strategije za održivo rješavanje problema i daju mogućnost da razmišljaju izvan ustaljenih okvira i oslobode svoju kreativnost. Kroz priče koje se povezuju s različitim kartama, igrači stvaraju nove vizije, pronalazeći inovativna rješenja za održivost.

Mi u Enterprise Europe Network-u čvrsto vjerujemo da svako poduzeće ima potencijal pozitivno utjecati na naš planet. Uz Sustainability Pulse i Planet Pivots, cilj nam je olakšati procjene održivosti i osnažiti mala i srednja poduzeća da poduzmu značajne korake prema zelenijoj i održivijoj budućnosti. Oba alata razvio je kolega Nikola Balić koji je tokom svog rada u EEN-a imao ulogu savjetnika za održivost i kreirao alate te time obogatio usluge koje možemo pružiti poduzećima kako bi poboljšali svoje poslovanje.

Poziv na događanje “FINNOvation meetEENg”

FINNOvation meetEENg je online b2b događanje za povezivanje inovativnih tvrtki koji organiziraju savjetnici najveće mreže podrške malim i srednjim poduzećima, Enterprise Europe Network – EEN.