UTT Sveučilišta u Splitu uspješno održao radionicu na internacionalnoj ASTP konferenciji u Portugalu

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

Komunikacija i suradnja između istraživanja i tehnologije, visokog obrazovanja i poduzetništva jedne su od glavnih prepreka unutar inovacijskog ekosustava. Uredi za transfer znanja i tehnologije u središtu su komunikacije između različitih dionika unutar ekosustava te su u najboljoj poziciji za poticanje integracije i suradnje. Međutim, suočavaju se s izazovom komuniciranja s različitim publikama, što uključuje tvrtke, državna tijela, vanjske partnere, nevladine organizacije i druge dionike kojima su potrebni različiti pristupi.

Na godišnjoj ASTP konferenciji, 18.-20. svibnja 2022. u Portugalu, uspješno je održana radionica o inicijativi E3 na temu ‘Engage, Enable and Evolve: improving your innovation ecosystem’. Inicijativa E3 komunikacijska je strategija i skup aktivnosti i najboljih praksi kojima je namjera potaknuti promjenu za kreativniji, konstruktivniji, suradnički i konkurentniji inovacijski ekosustav.

Tijekom konferencije, na kojoj je sudjelovalo više od 300 sudionika iz gotovo 200 međunarodnih institucija, Ivana Vuka, voditeljica Ureda za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu, skupa s kolegama Andrasem Havasijem i Marie Mifsud (Sveučilište na Malti) i Petrom Karanikić (Sveučilište u Rijeci) održala je interaktivnu radionicu o inicijativi E3. U sklopu radionice identificirali su se izazovi i problemi s kojima se uredi za transfer znanja i tehnologije suočavaju u komunikaciji s različitim dionicima s ciljem pripreme univerzalne komunikacijske strategije koje će se koristiti u uredima diljem Europe kako bi poboljšali i uspješno ojačali veze s različitim dionicima te olakšali interakcije unutar inovacijskog ekosustava.

ASTP je paneuropska udruga stručnjaka uključenih u prijenos znanja između sveučilišta i industrije s ciljem promicanja prakse prijenosa znanja i povećanja utjecaja javnog istraživanja na društvo i gospodarstvo. ‘E3: Engage, Enable & Evolve’ inicijativa nastala je iz konzorcija četiri institucije: Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta na Malti, Sveučilišta u Gdanjsku i NTNU u okviru projekta CHIC, koji financira Climate KIC kroz EIT-HEI inicijativu.