Završili Ocean Hackathon i SEA-EU Makeathon: Pobjede odnijeli SHELLIFE, SEA ID i CRO SEA CLEAN APP!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter

Šesto izdanje Ocean Hackathona u kojem se šest timova natjecalo na pobjedu i odlazak na finalno natjecanje u Brest sredinom prosinca, završeno je u nedjelju 7. studenog. Pobjedu je odnio tim SHELLIFE s Instituta za oceanografiju i ribarstvo (IOR) i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) sa sustavom za mjerenje starosti i procjenu utjecaja ekoloških čimbenika na rast komercijalno važnih vrsta školjkaša.

Od petka popodne do nedjelje timovi su neumorno radili na svojim izazovima te su neki unutar samo 48 sati od ideja uspjeli doći do funkcionalnih rješenja i aplikacija. Atmosfera je bila radna, a čak ni kišni vikend nije uspio narušiti duh splitskih natjecatelja.

Pobjednički tim vodila je Daria Ezgeta Balić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo zajedno s Hanom Uvanović i Kristinom Križnjak također s IOR-a te Alenom Grebom, Goranom Gašparevićem, Josipom Volfom i Josipom Marelja s FESB-a i Dominom Sokol s PMF-a. Interdisciplinarni tim je tijekom vikenda razvio rješenje kojim su proces procjene starosti školjkaša, konkretno Jakobove kapice, ubrzali za čak 18.000 puta. Naime, tim je za proces koji se inače radi ručno i oduzima jako puno vremena, korištenjem prepoznavanja slike, strojnog učenja i baze podataka razvio automatizirani sustav čime računalo sada taj posao odradi za nekoliko sekundi.

– Sudjelovali smo, pobijedili smo, imamo super zanimljivo iskustvo i preporučamo svima da se prijave na Ocean Hackathon – poručila je Darija Ezgeta Balić iz pobjedničkog tima SHELLIFE nakon što su se malo slegli dojmovi.

Na drugom mjestu našao se tim SEA ID udruge Oceanus s aplikacijom koja skeniranjem različitih vrsta riba daje informacije poput težine i ugroženosti vrste . Treće mjesto odnijela je ekipa CRO SEA CLEAN APP  udruge Sunce i Instituta za oceanografiju i ribarstvo sa svojom aplikacijom za evidenciju količine otpada prikupljene tijekom akcija čišćenja mora i obala.

Rješenja splitskih timova ocjenjivao je stručni žiri u kojem su bili prorektorica za znanost i inovacije prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić, direktor SPINIT inkubatora i profesor splitskog FESB-a prof. dr. sc. Sven Gotovac, prošlogodišnji pobjednik Ocean Hackathona i direktor tvrtke Sailboat RC Josip Marasović i direktor tvrtke Plurato Sailfin Nino Mijač koja je ujedno i bila sponzor treće nagrade.

Posebna priznanja su uručena natjecateljima Anđeli Brzica i Andri Rudanu, koji drugi put sudjeluju na Ocean Hackathonu, za poticanje poduzetničkog duha među studentima.

Uz Ocean Hackathon, u sklopu aktivnosti SEA-EU alijanse, istovremeno se održavalo SEA-EU Makeathon natjecanje. Tijekom prezentiranja, timovi su imali priliku pokazati kako se njihova rješenja poklapaju s UN-ovim ciljevima održivog razvoja te kako bi se mogla koristiti na našem kampusu.

Čestitamo timovima CRO SEA CLEAN APP na osvojenom prvom mjestu, i timu SEA ID na drugom mjestu SEA-EU Makeathon natjecanja!

Prorektorica, prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić čestitala je svima koji su sudjelovali, kao i svima koji su dobili nagrade, te je naglasila potencijal svih predstavljenih rješenja za koje se nada da će im ovakva natjecanja dati vjetar u leđa za daljnji razvoj u čemu im i dalje na raspolaganju, kroz različite programe podrške i usluge savjetovanja, stoje Sveučilište i Studentski poduzetnički inkubator, kao i ICT županija koja je ujedno bila sponzor prve dvije nagrade.

Timovima su tijekom vikenda pomagali mentori među kojima su bili voditeljica službe Pomorskog meteorološkog centra Lidija Fuštar koja je timovima dala upute i savjete kako da raspoložive podatke iskoriste na najbolji mogući način. Ove godine, Državni hidrometeorološki zavod splitskim je timovima ustupio digitalne podatke koji su im uvelike pomogli u razvoju i rješavanju njihovih izazova. Za savjete o razvoju poslovnog modela tu je bila prof. dr. sc. Ljiljana Najev Čačija s Ekonomskog fakulteta, za prezentaciju ideja i inovativne aspekte ideja Nikola Balić, voditelj Odjela za znanost i inovacije sa Sveučilišta, a za savjete o intelektualnom vlasništvu Ivana Vuka, voditeljica Ureda za transfer tehnologije.

Ocean Hackathon je 48-satno natjecanje tijekom kojega su timovi razvijali inovativne ideje koristeći digitalne podatke povezane s morem i priobalnim područjem s ciljem razvoja novih proizvoda i usluga, kao i testiranje inovativnog koncepta i dijeljenje znanja o morima i oceanima. Ove godine, Ocean Hackathon održavao se u 14 gradova diljem Europe i svijeta pa tako i u Splitu. Glavni organizator natjecanja je Campus Mondial de la Mer Sveučilišta u Brestu, a organizatori drugog izdanja natjecanja u Splitu su Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu u partnerstvu s Europskom poduzetničkom mrežom, SEA-EU alijansom, SPI poduzetničkim inkubatorom i ICT županijom.